Sähköavusteinen tai moottorilla varustettu polkupyörä

Sähköavusteisen polkupyörän suurin teho saa olla enintään 250W, avustuksen on kytkeydyttävä pois päältä kun nopeus saavuttaa 25km/h, ja avustus saa toimia vain poljettaessa.Moottorilla varustetun polkupyörän (L1e-a) suurin teho saa olla enintään 1000 w, moottorin voi toimia ilman polkemista, mutta sen on kytkeydyttävä pois päältä kun nopeus saavuttaa 25km/h.

Sähköavusteisiin polkupyöriin sovelletaan polkupyörän teknisiä vaatimuksia eikä niille tarvitse ottaa liikennevakuutusta. Sen sijaan liikennevakuutus on otettava moottorilla varustetuille polkupyörille, jotka eivät täytä sähköavusteisen polkupyörän ehtoja. Yli 25 km/h moottorin avustuksella kulkevat sähköavusteiset tai moottorilla varustetun polkupyörät eivät ole tieliikennekelpoisia polkupyöriä. Ne on rekisteröitävä mopoiksi, jos se on laitteen ominaisuuksien osalta mahdollista. Käytännössä tämä edellyttää sitä, että laite on tyyppihyväksytty mopoksi.

Ampeeritunti (Ah)

Ampeeritunti on yksikkö, jota käytetään paristojen ja akkujen kapasiteetin ilmaisemiseen. Mitä useampia ampeeritunteja akun kapasiteetti on, sitä pidempään se toimii yhdellä latauskerralla. Laadukkaiden sähkömaastopyörän akkujen tyypillinen kapasiteetti on 11–14 Ah.

Latausjakso

Akun tyhjeneminen ja uudelleen lataaminen. Akkujen odotettu käyttöikä ilmoitetaan yleensä latausjaksoina. Jos esimerkiksi akun käyttöiäksi on ilmoitettu 1 000 latausjaksoa, sen odotetaan kestävän 1 000 latauskertaa. Akkujen kapasiteetti heikkenee jonkin verran ajan myötä, mutta 1 000 latausjaksoa riittää tyypillisesti useiden vuosien käyttöön.

Litium-ioniakku

Sähköpyöriin on saatavilla monia erityyppisiä akkuja, mutta litium-ioniakut (Li-ion) ovat tyypillisesti muita akkutyyppejä suorituskykyisempiä, kevyempiä ja pitkäikäisempiä. Litium-ioniakkuja käytetään monissa erityyppisissä ladattavissa laitteissa, kuten matkapuhelimissa ja kameroissa.

Avustustila

Sähköavusteisen pyörän tarjoama avustustaso, joka voidaan valita ohjaustankoon asennetusta kytkimestä ja joka näkyy ohjaustankoon asennetun ajotietokoneen näytöllä. Esimerkiksi SHIMANO STEPS E8000 tarjoaa kolme eri tilaa: Eco-, Trail- ja Boost-tilat.

Newtonmetri (Nm)

Vääntömomentin yksikkö, joka viittaa pyörimisliikkeen aiheuttavan voiman suuruuteen (katso Vääntömomentti).

Teho

Sähköpolkupyöräjärjestelmien tehoa mitataan watteina (W). Teho ilmaisee järjestelmän tekemän työn määrän. Sähköpolkupyörien enimmäistehoa on rajoitettu monissa maissa lailla. Järjestelmä on sitä tehokkaampi, mitä korkeampi sille ilmoitettu wattiarvo on. Yksi hevosvoima vastaa 750 wattia (katso kohta Watti).

q-kerroin

Tämä termi viittaa polkimien väliseen etäisyyteen keskiön tasossa mitattuna. Keskiömoottorilla varustettujen sähköpolkupyörien Q-kerroin on perinteisesti ollut tavanomaisia polkupyöriä korkeampi moottorin koon vuoksi. Nykyaikaiset järjestelmät, kuten SHIMANO STEPS, mahdollistavat kuitenkin tavanomaisia pyöriä vastaavan Q-kertoimen.

Toimintasäde

Etäisyys tai aika, jonka akku toimii yhdellä latauksella tietyissä olosuhteissa. Toimintasäde riippuu akun kapasiteetista, ja siihen vaikuttavat myös pyörän ja ajajan kokonaispaino, maasto (mäkinen, tasainen tai alamäki) ja ajotila. Todellinen toimintasäde vaihtelee näistä tekijöistä riippuen, ja se näytetään yleensä dynaamisesti pyörän ohjaustankoon asennetun ajotietokoneen näytöllä.

Avustussuhde

Sähköavusteisen pyörän avustussuhde viittaa moottorin tarjoaman avustuksen prosenttiosuuteen suhteessa ajajan polkemistehoon. Tämä suhde vaihtelee valittuna olevasta tilasta riippuen. Alhaisen tehon tilan avustus voi olla esimerkiksi 70 % ajajan polkemistehosta, kun taas korkean tehon tilan avustus voi olla yli 250 % polkemistehosta. Akut kestävät pidempään alhaisempaa avustussuhdetta käytettäessä.

Vääntömomentti

Vääntömomentti on newtonmetreinä (Nm) mitattava suure, joka ilmaisee pyörimisliikkeen aiheuttavan voiman suuruuden. Sähköpyörille ilmoitetut vääntömomentit (esimerkiksi 70 Nm) viittaavat moottorin takapyörään kohdistaman voiman enimmäisarvoon.

Jännite

Jännite viittaa sähköpolkupyörän akun ja moottorin väliseen potentiaalieroon. Jännitteen käsitettä voidaan havainnollistaa vertaamalla sitä veden käyttäytymiseen paineenalaisessa letkussa: vesi virtaa kahden letkun pisteen välillä sitä nopeammin, mitä suurempi näiden pisteiden välinen paine-ero on.

Kävelytila

Alhaisen tehon tila, joka on tarkoitettu tarjoamaan avustusta, kun pyörää talutetaan esimerkiksi portaissa tai jyrkissä mutkissa.

Watti/Wattitunti

Sähköpolkupyöräjärjestelmän tuottaman tehon yksikkö, joka määrittää yhdessä jännitteen kanssa sähköpyörän enimmäisnopeuden. Wattitunti on akun tehon yksikkö, joka saadaan kertomalla ampeeritunnit jännitteellä (ja pyöristämällä näin saatu arvo esimerkiksi lähimpään 50:een). Jos esimerkiksi akun nimellisjännite on 36 V ja kapasiteetti 14 Ah, kyseisen akun teho on 500 Wh (36×14=504).